ספטמבר 2024

מרוב עצים של בינה מלאכותית, לא רואים את היער. 🌳
(הפעם זה קצת ארוך – אבל שווה כדי שתוכלו לראות גם את העצים וגם את היער…)

 

בעידן שבו כלי AI הופכים לחלק בלתי נפרד מחיינו, הכנו לכם מדריך קצר שיסייע לכם למצות מהם את המירב:

הגדירו את המטרה שלכם: לפני שאתם מתחילים להשתמש בכלי כלשהו של AI, חשוב להגדיר בבירור מה אתם רוצים להשיג. האם אתם רוצים ליצור טקסט, תמונה או אולי לקבל תשובות לשאלות? בהתאם למטרה תוכלו לבחור באחד מבין הכלים הבאים:

כתיבה: ChatGPT, Jasper.ai, GEMINI
עיצוב: Canva, Midjourney
חיפוש מידע ברשת: Google Search, Bing Chat
תכנות: GitHub Copilot

 

השתמש בשפה ברורה ומדויקת: ככל שתתארו את בקשתכם בצורה ברורה ומדויקת יותר, כך התוצאות תהיינה טובות יותר. השתמשו במילים ספציפיות והימנעו משפה מעורפלת.

במקום לכתוב "כתוב לי מאמר על לימוד מרחוק לתלמידי תיכון", מומלץ לכתוב "כתוב לי מאמר קצר על היתרונות של הלימוד מרחוק עבור תלמידי תיכון בישראל על רקע מלחמת חרבות ברזל".
במקום לבקש "תן לי תמונה של רובוט", תבקשו "צור תמונה של רובוט חמוד שדומה ל-R2D2 מתוך הסרט מלחמת הכוכבים שעוזר לטבח במסעדה יוקרתית בפריז לבשל מרק סרטנים".
במקום לכתוב: "תעשה לי משהו מגניב על פוטוסינטזה". מומלץ לכתוב "צור אינפוגרפיקה המציגה את השלבים של תהליך הפוטוסינתזה בצורה פשוטה שמתאימה לילדים בני 12"

 

הוסיפו הקשר: כדי לקבל תוצאות מותאמות אישית, חשבו לציין את ההקשר לבקשתכם. למשל, אם אתם רוצים לכתוב מאמר על בינה מלאכותית, ציינו את קהל היעד ואת הסגנון הרצוי. כמו כן חשוב לציין את אורך המאמר במילים, מונחים מקצועיים שתרצה שיופיעו , סגנון הכתיבה וכו'.

במקום לכתוב: "כתוב לי שיר על חתול" תכתבו "כתוב שיר על חתול, אבל בסגנון של בוב דילן, השיר יכיל עד 30 מילים וישלב גם את המילים חתלתול, שפם, 9 נשמות וסקרנות."
במקום לכתוב: "תצייר לי לוגו של חברת סטארט אפ בתחום האנרגיה המתחדשת". תכתבו "בתור גרפיקאי עם 20 שנות וותק תיצור לוגו לחברת סטארט-אפ העוסקת באנרגיה מתחדשת, עם צבעים כחול וירוק ויכלול רמיזה לשמש ולתחום המיחזור".

 

בדקו את התוצאות: כלי הבינה המלאכותית אינם מושלמים, ולכן חשוב לבדוק את התוצאות שהם מייצרים. תוודאו שהמידע מדויק והתוכן עונה על הצרכים שלכם.

 

אם הכלי יצר טקסט אודות היתרונות של הלמידה מרחוק, תעשו בדיקה לגבי מהימנות המידע, בין השאר באמצעות שיטוט קצר בגוגל.
אם הכלי יצר תמונה, בדקו אם היא ברורה. לעיתים, חלקי גוף קטנים כגון אצבעות או אוזניים למשל, יוצאים מעוותים. לכן חשוב לעבור ולוודא פעמיים לפני שעושים בתוצר המוגמר שימוש.

 

היזהרו מהטיות: כלי בינה מלאכותית עלולים להיות מושפעים מהטיות הקיימות בנתונים עליהם הם מאומנים. חשוב להיות מודע להטיות האלה ולפרש את התוצאות בהתאם.

אם למשל ביקשתם מהכלי ליצור תמונה של אישה, אל תסתפקו בתוצר של אישה שמוצגת בתפקיד מסורתי או בתלבושת חושפנית.
תמקדו ותפרטו את הדרישות – באיזה גיל האישה, במיה היא עובדת, לאיזה קבוצה אתנית היא שייכת מבחינת נראות, מה סגנון הלבוש שלה, צבע השיער, התספורת ועוד.

 

המשיכו ללמוד: טכנולוגיית הבינה המלאכותית מתפתחת במהירות, ולכן חשוב להישאר מעודכן בחידושים האחרונים. קראו מאמרים, צפו בסרטונים והשתתפו בקורסים כדי לשפר את הידע שלכם.

אל תסתפקו רק בפרסומים באתרי חדשות שסוקרים כלים רק אחרי שהפכו לפופולריים.
הצטרפו לקהילות מקוונות של משתמשי AI, עקבו אחרי בלוגים המתמחים בתחום, האזינו לפודקסטים והירשמו לוובינרים על בינה מלאכותית.

 

לפני סיום: בינה מלאכותית היא כלי עזר שיכול לעזור לך להשיג את המטרות שלך, אך היא לא תחליף לחשיבה ביקורתית ויצירתיות אנושית. השתמשו בבינה מלאכותית כדי להגביר את היעילות שלכם, אך אל תוותרו על היכולות הייחודיות שלכם.

על רקע החששות שעולים לגביי השפעת ה AI על חיינו, חשוב לזכור כי מדובר במעין מהפכה שמשנה את פני העולם לא פחות מהמהפכה התעשייתית. בדיוק כמו אז, גם היום נפתחות בפנינו דלתות חדשות ומלאות אפשרויות. הבינה המלאכותית אינה איום אלא כלי עזר שיאפשר לנו להגיע לפסגות חדשות, לחדש ולצמוח.